10-Ball Spelregels

Bij 10-ball speel je met de genummerde ballen 1 t/m 10. Het doel van het spel is de 10ball als laatste te potten. Krijg je dit voor elkaar, dan heb je het spel gewonnen. Ook bij 10-ball is er een bepaalde manier van het opzetten van het rack. Hieronder laten we zien hoe je dat het beste kan doen.

Bij 10-ball ligt de eerste bal op de spot. Dit is het zwarte rondje op de tafel. Dit mag elke bal zijn, behalve de 10. Deze bal moet ik het midden van het rack geplaatst worden. Net zoals bij de andere spelsoorten, mogen er geen 3 dezelfde ballen geplaatst worden in de hoeken van het rack. Met andere woorden, zorg ervoor dat er in de hoeken afwisselend, halve en hele ballen liggen. Zie de afbeelding hiernaast.

Voor het spelen van 10-ball kan je gebruik maken van het standaard rack dat aan de tafels hangt. Mocht je liever een ander rack gebruiken, dan kan je bij de bar vragen om een magic rack. Geef wel aan om welk spel het gaat, er zijn namelijk verschillende soorten.

Het spel 10 ball volgt dezelfde regels als het spel 9 ball met een aantal uitzonderingen.
– 10-Ball is een callshot game. Dit wilt zeggen dat je moet aangegeven in welke pocket je de bal pot. Doe je dit niet dan maak je een fout. Het gevolg hiervan is, dat jouw beurt voorbij is en je tegenstander aan zet is. Dit is hetzelfde bij 8-Ball.
– Bij een 10 ball break, de 10-ball is gepot bij het breaken van het rack, word deze gerespot op de footspot of daar zo dicht mogelijk bij. Dit zonder daar andere ballen mee te verstoren.