Straight Spelregels

Het spel straight pool staat ook wel bekent als 14:1 en is een ander spel dan 8-ball en 9-ball pool. Het spel maakt gebruik van alle ballen maar de ballen zijn allemaal gelijk in waarde. Elke bal is één punt waard als deze legaal gepot word. Het doel van straight pool is tot een vooraf afgesproken aantal punten te spelen.

Het rack van straight pool kan op volledige willekeur qua balvolgorde worden neergelegd. De voorste bal word op de footspot geplaatst. Bij straight pool is de lag om te bepalen wie er moet beginnen met de openingsstoot erg belangrijk. Bij het winnen van de lag moet de tegenstander het spel beginnen. De witte bal word in de kitchen geplaatst om de afstoot te nemen. Tijdens de break tracht de speler het rack zo min mogelijk uiteen te spelen. Na de break dienen er twee ballen een band te raken, elke bal die in een pocket verdwijnt telt als een bal die een band geraakt heeft. Als dit niet lukt of als een andere fout word gemaakt tijdens de break krijgt de speler die gebroken heeft twee strafpunten en start het spel dan met -2.

Bij straight pool zijn de spelers verplicht alle shots te callen. Zolang een speler ballen op een legale wijze blijft potten mag hij of zij verder blijven spelen. Eventuele andere ballen die tijdens een legale pot ook vallen tellen ook als een gepotte bal. Als er 14 ballen geschoten zijn en de laatste bal op tafel ligt dan dient er een nieuw rack te worden gelegd zonder de voorste bal. Hierbij is het belangrijk dat de speler een breakbal laat liggen zodat hij het rack kan open spelen.

Als er de laatste bal in het gebied ligt waar het rack geplaatst dien te worden word deze bal op de head spot geplaatst. Als de witte bal in het gebied ligt dan word mag de speler deze ergens in de kitchen plaatsen. Mocht de laatste bal hier ook liggen dan dient de witte bal op de headspot geplaatst te worden.

Als een speler een fout maakt in een beurt  dan krijgt hij een strafpunt. Alle eventuele gepotte ballen bij een fout komen terug op tafel. Deze dienen op de footspot geplaatst te worden of eronder in een directe lijn zonder andere ballen te verstoren. Als een speler drie achtereen volgende beurten een fout maakt krijgt hij 15 strafpunten.

 

Het bijhouden van de score gebeurt op een scoreblad. Op dit score blad moet je bijhouden hoeveel punten er gespeeld zijn en hoeveel ballen er nog op tafel liggen. Elke speler heeft een kant van het formulier. Om verwarring te voorkomen is het gebruikelijk dat de spelers hun namen aan de bovenzijde van het formulier invullen.

Zoals eerder aangegeven, is elke gepotte bal één (1) punt waard. Zolang je ballen blijft potten, blijven er dus punten bijkomen. Je hoeft niet elk punt individueel bij te houden. Zodra de ander speler aan zet is, noteer je het totaal aantal verkregen punten uit die ronde. Deze punten zet je onder het + vakje. Indien er punten in mindering gebracht worden, dan noteer je deze individueel onder het – teken.

In het midden van het formulier vul je in hoeveel ballen er op tafel liggen wanneer de volgende speler aan zet is. Indien er een nieuw rack neergelegd moet worden, dan kan je dit op het score formulier vermelden door een streep onder de huidige score te zetten. Je kan hierna door met tellen van de punten.

Indien je een straight formulier wilt gebruiken voor het noteren van de scores, dan kan je deze halen achter de bar.