Spelregels darten

Darten is een spel dat gespeeld wordt met 3 pijltjes en een dartbord. Het doel van het spel is, door middel van de pijlen in het bord te gooien,  om met zo min mogelijk pijlen een zo hoog mogelijk puntenaantal te behalen en zo het spel te winnen.

Het dartbord

Het dartbord is een rond bord. Het bord is veel al gemaakt van sisalvezelborsteltjes. Dit is een touw dat gemaakt is van de Sisalvezel plant. Het bord is omlijst met een dunne metalen rand waar tevens ook de vakindeling van gemaakt wordt. Op de buitenrand van het bord wordt een andere metalen rand geplakt. Hierop zijn cijfers bevestigd. Deze rand is los te halen. Zo kan je de cijfers een andere plek geven op het bord. Dit gebeurd vooral wanneer slijtage aan de vezels ontstaat.

Het bord is ingedeeld in 20 punten. Elke punt is ingedeeld in 4 delen. Twee smalle randen en twee middenvlakken. De smalle randen hebben een andere puntentelling dan de middenvlakken. Gooi jij je pijl in de smalle bovenrand van het dartbord. Dan geldt het puntenaantal dat op de ronde metalen rand staat dubbel. Deze rand noemt men dan ook “double”. Gooi je je pijl in de onderste smalle rand. Dan geldt het puntenaantal dat op de ronde metalen rand staat drie keer. Vandaar dat deze rand dan ook “tripple” genoemd wordt. Indien je je pijl in het middelvlak gooit, telt het puntenaantal 1 keer. De punten zijn dan dus gelijk aan de cijfers op de metalen rand. Het hoogste aantal punten dat in één beurt te gooien is, is 180. Je gooit dan 3x tripple 20.

In het midden van het bord zitten twee kleine rondjes. Deze hebben ook ieder een andere puntentelling. Het buitenste rondje noemt met “Bull”. Als je de bull gooit, krijg je 25 punten. Het kleine binnenste rondje heet “Bulls eye”. Indien je deze gooit, krijg je 50 punten.

De Dartpijlen

De dartpijlen zijn de pijltjes waarmee je het spel speelt. Een dartpijl bestaat uit 4 delen. De punt, de Barrel, de Shaft en de Flight.

De punt is het gedeelte dat het dartbord zal raken. Het is belangrijk dat deze punt goed scherp is. Zo blijft het pijltje het beste zitten in het bord en breng je de minste schade toe aan de vezels. Punten kunnen gemaakt worden van verschillende materialen.

De Barrel is het gedeelte dat je vast houdt op het moment dat je het pijtje vast hebt. Dit is een dun stukje dat wederom gemaakt kan worden van verschillende materialen. Ook dit gedeelte van de pijl is belangrijk omdat het het gewicht bepaalt.

De shaft is het gedeelte tussen de Flight en de Barrel. Ook de Shaft kan gemaakt worden van verschillende materialen en is een hulpstuk om de Flights te bevestigen. In de bovenzijde van een Shaft zit een kruisje. Dit is gemaakt om de Flights in de duwen. Een shaft zit aan de barrel bevestigd met schroefdraad en kan door de speler zelf vervangen worden. Dit moet bijvoorbeeld wanneer de flights de bovenzijde van de Shaft verzwakt hebben. Zo blijft de flight niet goed meer zitten.

 

Het laatste gedeelte van de pijl is de flight. De flight is het onderdeel van de pijl dat zorgt voor stabiliteit en evenwicht. Dit heb je nodig om de pijl recht en gericht in het dartbord te gooien. Een flight bestaat meestal uit 4 vleugels en kan gemaakt worden van verschillende soorten materialen. Meestal wordt echter gekozen voor een lichtgewicht plastic. Flights zijn te  verkrijgen in verschillende kleuren en opdrukken.

Spelregels

Darten doe je in een tweetal. Om te bepalen wie er mag beginnen gooit ieder 3 pijlen. Degene met het hoogste punten aantal mag beginnen. Elke speler gooit per beurt. Elke beurt bestaat uit het gooien van de drie pijlen. Naast het dartbord hangt veel al een score bord waar je de gegooide punten op kan noteren.

Het meest gespeelde spel is 501. Het is hier de bedoeling dat je zo snel mogelijk, in zo min mogelijk beurten, 501 gooit. Voordat het spel begint is vooraf afgesproken hoeveel sets en hoeveel legs er gespeeld gaan worden. Een leg is een spelronde. De speler die het spel gooit, krijgt dus 1 leg. Een set bestaat uit de winst van de leg. Bij een leg gooi je bijvoorbeeld raise to 4. Degene die als eerste 4 legs heeft gewonnen, krijgt de set. Degene die als eerste het vooraf aangegeven aantal sets heeft, wint het spel.

Om een set uit te kunnen gooien moet je altijd eindigen met een dubbel. Dit betekend dat wanneer je bijvoorbeeld nog 40 punten moet gooien om te kunnen winnen, je een dubbel 20 moet gooien. Gooi je meer punten dan degene die nog open staan, dan gooi je het spel dood en is de tegenstander aan de beurt. Het bijhouden van de score gebeurd door je tegenspeler. Je noteert dus zelf niet je eigen scores.

De snelste manier om een leg te winnen, is door een 9 darter te gooien. Dit betekend dat je met 9 pijlen, dus 3 beurten, 501 gooit.
Het gooien van een 9 darter kan op 4 manieren.

  1. triple 20 (60) – triple 19 (57) – dubbel 12 (24)
  2. triple 20 (60) – triple 17 (51) – dubbel 15 (30)
  3. triple 20 (60) – triple 15 (45) – dubbel 18 (36)
  4. triple 18 (54) – triple 17 (51) – dubbel 18 (36)

Het gooien van een 9 darter is bijzonder moeilijk en lukt dan ook bijna nooit. Zo hebben Nederlands bekendste darters Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld in hun volledige carrière 5x een 9 darter gegooid. Kampion 9 darter is Phil Taylor. Hij heeft er maar liefst 11 op zijn naam staan.