9-Ball Spelregels
Het spel 9 ball word met de genummerde ballen 1 t/m 9 gespeeld. Het doel van het spel is om de 9 ball op een legale wijze te potten. Dit kan aan het eind van spel als alle ballen van tafel zijn gespeeld , maar ook tijdens het spel door dit via een andere bal te doen. In tegenstelling tot de andere spelsoorten hoeft er bij 9 ball niet gecalt te worden ( Je hoeft dus niet bij elke bal aan te geven in welke pocket je de bal pot). Bij 9 ball zijn flukes, of per ongeluk gepotte ballen dus legaal.
Het spel begint met het opzetten van het rack. Juist bij 9 ball is een strak gelegd rack een must. Dit omdat wanneer een speler het lukt de 9 ball op de break te potten hij het spel al gewonnen heeft. Een strak rack zorgt ervoor dat de kans hierop geminimaliseerd word. Bij de spellen 9 ball en 10 ball word er dan ook vaak gerackt met een magic rack. Dit is een een klein plastic vel met gaatjes erin waar de ballen in vallen. Dit zorgt ervoor dat alle ballen als het ware tegen elkaar aan bevroren zijn. Deze racks zijn te leen bij de bar.
Bij een 9 ball rack worden de ballen als een ruit opgezet en dient de gele 1 bal voorop geplaatst te worden en de 9 bal in het midden.
Men is verplicht bij 9 ball tijdens de break de gele bal vooraan in het rack als eerste te raken. Bij het potten van een bal mag de speler verder anders gaat de beurt over naar de andere speler.
Bij 9 ball speelt men de ballen op volgorde weg. De laagst genummerde bal die op tafel ligt moet als eerste gepot worden en men speelt vervolgens de bal weg die daarna het laagst genummerd is.
Na de break kan de situatie ontstaan dat de speler de laagst genoteerde bal niet direct kan aanspelen. Deze speler mag dan een push-out spelen. Hij geeft dit aan door dit te benoemen met het woord “push” en mag vervolgens de witte ergens vrij naar toe spelen. De andere speler heeft dan vervolgens de keuze om het shot te accepteren of niet. Als hij het shot accepteert dan vervolg hij het spel, mocht hij het shot terug geven dan moet de speler die de push heeft gespeeld het spel voortzetten.
Men vervolgt het spel door de ballen opvolgorde weg te spelen. Ook bij 9 ball zijn er een aantal fouten die een speler kan maken. Bij een fout van een speler krijgt de andere speler een “ball in hand”. Dit houd in dat hij de witte cue mag pakken en hem over het gehele speelveld mag neerleggen om het spel te hervatten. In tegenstelling tot 8 ball mag een speler bij een fout op de break de witte meteen over het gehele speelveld plaatsen. De fouten die gemaakt kunnen worden zijn:
- Het niet als eerste aanspelen van de laagst genoteerde bal op tafel.
- De witte bal in een pocket laten verdwijnen wat bekent staat als een scratch.
- De witte bal of een andere bal van tafel spelen. (Objectballen die van tafel zijn gespeeld verdwijnen in een pocket. Alleen de 9 ball komt terug op tafel en dient op de footspot geplaatst te worden. Is deze niet beschikbaar dient men de bal in een rechte lijn daaronder zo dicht mogelijk bij de footspot de bal te plaatsten zonder andere ballen te verstoren.)
- Nadat de cue bal het eerste balcontact heeft gemaakt moet er een bal, maakt niet uit welke contact maken met een band. Mocht een speler een bal in een pocket spelen word dit gezien als contact met een band.
Mocht een speler drie achtereen volgende beurten een fout maken dan heeft hij het spel verloren. Nadat de speler zijn tweede fout heeft gemaakt moet dit door de andere speler benoemd worden door de speler hierop te wijze. Als een speler twee fouten heeft en vervolgens een goede beurt heeft gemaakt zonder het maken van een fout begint de telling opnieuw.
Het spel 9 ball dwingt een speler meer te letten op het goed positioneren van de witte bal nadat hij een bal gepot heeft. Tenslotte is er maar 1 ball op tafel die hij vervolgens legaal mag spelen. Beide speler spelen op een identieke tafel in tegenstelling tot 8 ball omdat ze verplicht zijn dezelfde ballen aan te spelen. Tevens is bij 9 ball het spelen van een safety van groter belang. Het krijgen van een bal in hand is een groter voordeel dan bij 8 ball. Men zou met bal in hand kunnen trachten een plant te spelen op de 9 bal om daarmee het spel te winnen of men kan trachten een speler op drie fouten te krijgen. Het is een leuke spelvariant die wij bij Q-Billiards te weinig gespeeld zien worden. Hopelijk zal in de toekomst dit veranderen en zal men de veelzijdigheid van pool leren kennen.